Wie ben je als jongen of meisje?
‘Voel je je anders dan anderen? Heb je vaak het idee dat je er niet bij hoort? Vraag je je af of je wel vrouwelijk of mannelijk genoeg bent? En ben je niet gelukkig met je lichaam? Dan is de kans groot dat je transgender bent… Of anders misschien non-binair.’ Lees verder!
Let op! Bovenstaande is niet waar, maar het is wel hoe er tegenwoordig wordt gedacht. Het is ‘in’ om iets anders te zijn dan gewoon een jongen of meisje die/dat op het andere geslacht valt. Biologisch zijn de meesten van ons óf een man óf een vrouw, maar volgens veel mensen zegt dat lang niet alles. Zij vinden: ‘Het is belangrijker hoe je je voelt! Misschien ben je een jongen die zich vrouw voelt, of een meisje dat zich jongen voelt. Het kan ook dat je je geen van beide voelt, of juist allebei (non-binair).’
Veel jongeren vragen zich af: wat ben ik nou eigenlijk? Of: wie wil ik zijn? Dat leidt tot veel onzekerheid. In de Volkskrant stond een cartoon van twee peuters die in de zandbak aan het spelen waren. Eronder stond een vraag van één van beide peuters: ‘Weet jij al welk gender je gaat nemen?’ Dat lijkt overdreven, maar de cartoon komt niet uit de lucht vallen. Op veel basisscholen krijgen kinderen al te horen dat je niet zomaar kunt zeggen dat je een jongen óf een meisje bent.
Transgender
Een klein beetje gelijk hebben ze daarin wel. Er zijn inderdaad mensen die biologisch man zijn, maar zich vrouw voelen (of andersom). Dat heet genderincongruentie en komt bij ongeveer 0,6% van de mensen voor. Bij een heel kleine groep, ongeveer 0,05%, is dat gevoel zo ernstig dat ze lijden aan genderdysforie. Meestal gaat het dan om jongens/mannen. Deze mensen voelen zich erg ongelukkig en verdienen serieuze aandacht. Tegenwoordig is het mogelijk om biologisch van geslacht te veranderen, door het slikken van hormonen en eventueel zelfs een operatie waarbij de geslachtsdelen worden aangepast. Of dat laatste een goed idee is, daarover verschillen de meningen.
Verder is het duidelijk dat je wel jongen of meisje kunt zijn, maar dan nog niet per definitie valt op het andere geslacht. Je kunt als jongen vallen op jongens en als meisje op meisjes. Dan ben je dus homoseksueel. Dat komt bij ongeveer 4% van de mensen voor. Daarnaast zijn er ook mensen die biseksueel zijn; die kunnen verliefd worden op zowel mannen als vrouwen. Het is goed dat er de laatste jaren voor deze groepen veel meer aandacht is gekomen, ook in de kerk.
Maar nu komt het rare. Eind vorig jaar verscheen er een onderzoek waaruit bleek dat van de Amerikaanse jongeren (18-24 jaar) maar liefst 40% zichzelf LGBTQ¹ noemt! Als je dat vergelijkt met de cijfers hierboven, is dat natuurlijk bizar veel. Kijk je alleen naar de transgenders (dus mensen die genderincongruentie of genderdysforie ervaren), dan wordt het nog extremer. In Groot-Brittannië is het aantal tieners dat zich transgender noemt, de afgelopen jaren gestegen met 4000%, onder wie vooral meisjes. Er wordt dan ook wel gesproken over de transgendergekte. Als er in een groep meisjes één persoon uit de kast komt als transgender, lijkt dat besmettelijk te zijn. Opeens zijn er dan veel méér, van wie een groeiend aantal gaat voor transitie. Hier moet iets bijzonders aan de hand zijn.
Identiteit
Het heeft er alles mee te maken dat onze cultuur niet meer in de Bijbel gelooft als Woord van God. Vroeger geloofden we dat God als het gaat om seksualiteit maar twee soorten mensen heeft geschapen: mannelijk en vrouwelijk. En we geloofden óók dat Hij seksualiteit heeft bedoeld voor de relatie tussen één man en één vrouw. Het lukt niemand van ons om hierin aan al Gods idealen te voldoen, maar daarmee blijft de Bijbel wel staan als richtinggevend voor het vormgeven van onze seksuele identiteit. Tenminste, dat geloven we als kerk.
Daarin zit een belangrijk verschil met wat de meeste mensen tegenwoordig denken. Zij zeggen: ‘Het verschil tussen mannelijk en vrouwelijk is geen uitvinding van God, dat hebben ‘we’ zelf verzonnen. Oké, er zijn mensen met een penis en mensen met een vagina, maar dat op zich maakt je nog geen man of vrouw. Het belangrijkste is niet hoe je er lichamelijk uitziet (je biologische geslacht), maar hoe je je voelt. Er zijn dus vrouwen (mensen die zich vrouw voelen) die een penis hebben, en mannen (mensen die zich man voelen) die een vagina hebben. Voor het bepalen van je identiteit’, zo wordt gezegd, ‘is het erg belangrijk om te zien dat er veel méér is dan man of vrouw zijn.’
Over onze identiteit zeiden we vroeger bijvoorbeeld: ‘Ik ben christen’ (moslim, boeddhist), ‘Ik ben Nederlander’ (Duitser, Fransman) en: ‘Ik ben een vrouw (man)…’ Maar tegenwoordig vindt men het voor je identiteit vooral belangrijk welk gender of welke seksuele identiteit je hebt aangenomen. Daarbij zijn veel méér mogelijkheden dan man/vrouw en homo/hetero. Als je je in de Verenigde Staten aanmeldt voor Facebook, kun je in je profiel kiezen uit 58 (!) genderidentiteiten. In welke van die 58 jij past, bepaal alleen jij.
¹ Lesbian/lesbisch, Gay/homoseksueel, Bisexual/biseksueel, Transgender, Queer/Questioning (Queer = mensen die zichzelf wat hun geslacht of gender betreft niet in een hokje willen plaatsen).
Meer weten?
Luister naar de podcast JONG (Jongeren Onderweg Naar God). Samen gaan we opzoek naar wat de Bijbel zegt en gaan we moeilijke vragen niet uit de weg.
Direct naar
Direct naar
Welkom bij de HGJB
Prins Bernhardlaan 1
3722 AE Bilthoven
030 - 228 54 02
ma, di en do: 9.00-16.00 uur
wo en vr: 9.00-13.00 uur
Bekijk hier onze veelgestelde vragen
NL 35 RABO 0308 316 835 (voor giften)
NL 50 INGB 0000 398 081 (voor facturen)
RSIN 00.26.
Blijf op de hoogte
Wil je 1 à 2 keer per maand belangrijke updates, inspiratie, tips, actuele aanbiedingen of uitnodigingen in je mailbox ontvangen?
© 2024 HGJB, alle rechten voorbehouden - Privacy