Al 110 jaar zet de HGJB zich in voor jongeren en hun gemeente. Dit jubileum wil de jeugdorganisatie niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom brengt de HGJB een jubileummagazine uit met verhalen over de afgelopen jaren, waaronder een interview met Adrian Roest (Sela) en Tiemen Westerduin. Het magazine verschijnt eind april en is hier gratis te bestellen.
Het jubileummagazine van de HGJB laat de jarenlange geschiedenis van de HGJB zien. Al sinds 1910 wil de organisatie een houvast zijn voor jongeren en hun gemeenten. Een tijdlijn geeft de oprichtingsgeschiedenis van de organisatie weer, maar ook het ontstaan van de vele inspirerende activiteiten en materialen.
Waardevolle evenementen
Naast de geschiedenis van de HGJB is het magazine ook gevuld met verschillende verhalen. Onderwerpen variëren van vriendengroepen die zijn ontstaan op de vakanties tot vrijwilligers die de liefde hebben gevonden op één van de activiteiten van de HGJB. In deze verhalen wordt duidelijk dat de HGJB impact heeft op de levens van jongeren. Uit een artikel over een gesprek met Tiemen Westerduin: ‘Tijdens een gesprek met een predikant realiseerde Tiemen zich nog meer de waarde van de HGJB-Scholierenweekenden en de HGJB-Kerstconferenties in het leven van jongeren. De predikant vroeg hem wat er toch gebeurde tijdens die weekenden, omdat hij jongeren in zijn gemeente terug zag komen die straalden, vol waren van wie God voor hen was en meer betrokken waren bij het kerkelijk leven.’
HGJB als kweekvijver
Ook Adrian Roest, toetsenist en liedschrijver van Sela, is geïnterviewd voor het jubileummagazine. ‘We zijn geboren in Silvosa,’ vertelt Adrian. Silvosa is het kantoor van de HGJB en de plek waar de bandleden van Sela voor het eerst samenkwamen om te spelen. ‘Ik vind het bemoedigend dat initiatieven die door zo’n organisatie genomen worden, kunnen groeien tot wat wij nu zijn. Dat vind ik hoopvol. Ook de HGJB is bezig om in die kerk, die al oud is en zo zijn cultuur en vormen heeft, te blijven zoeken naar een frisheid die recht doet aan wat er al is en tegelijk verbindt met de taal van vandaag.’
Ook de populaire liedjescabaretier Tim van Wijngaarden begon zijn carrière bij de HGJB. Daarover schrijft hij zijn column in het HGJB-Jubileummagazine. Tim nam jarenlang deel aan de Kerstconferentie en mocht later zelf meewerken aan het jongerenevenement. Met twee vrienden vormde hij het ‘ontspanningsteam’, waarmee hij elke avond het cabaret van de dag maakte. ‘Ik leerde daar de kracht van de relativering en de humor. Grappen op het randje geven ruimte.’ De drie vrienden vormden later de cabaretgroep Voorwaar en de rest is geschiedenis.
Het jubileummagazine van de HGJB komt eind april uit en is hier gratis aan te vragen.