fbpx
Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Inspiratie voor jeugdleiders

Ben jij tienerleider, jeugdouderling, kinderwerker of catecheet? En kan je wel wat tips gebruiken voor jouw jeugdwerk? Meld je dan aan voor de tiplijn van de HGJB!  

Voor wie?

Jeugdleiders

Wat?

Tiplijn

Wat kost het?

Niets!

Ontvang de inspiratie elke twee weken via WhatsApp

Liever handmatig aanmelden?

1. Voeg het nummer 030-2285402 toe aan je contacten. 

2. Stuur naar bovenstaand nummer een berichtje met ‘INSPIRATIE AAN’.

Lees de tips hier terug

Concreet | 06-05-2024

Hoe concreter hoe beter, dat is een gouden regel in het jeugdwerk. Maar hoe doe je dat als je ze richting de zomer misschien minder vaak ziet? Een activiteit stopt of het curriculum is rond. Hoe zorg je ervoor dat de boodschap die je mee wilt geven, echt blijft hangen?

 

Tip: Geef iets concreets mee aan de jongeren. Schrijf een kaartje, lijst een bijbeltekst in, deel een kruisje uit of deel steentjes uit. Vertel er iets bij, laat ze het op een belangrijke plek thuis neerzetten zodat ze herinnerd worden aan de boodschap die verteld hebt.

Startthema | 22-04-2024

Dat je groeien mag, wat een verlangen voor onze kinderen, tieners en jongeren. Groeien in geloof, vertrouwen op God en een leven in toewijding aan Hem. Dit is dan ook het HGJB-startthema voor 2024-2025; dat je groeien mag…

 

Tip: mocht jij al bezig zijn met het volgende seizoen, brengen we dit thema graag onder je aandacht. Hier vind je alles wat je nodig hebt; verschillende katernen, flyers, programma’s en aan te vragen avonden.

Verhalen vertellen | 08-04-2024

Verhalen vertellen kan op allerlei manieren. De een is een geboren verteller, de ander moet zich er echt goed in verdiepen.

 

Tip: Als je een verhaal aan kinderen vertelt, probeer dat dan zo beeldend mogelijk te doen. Gaat het bijvoorbeeld over de voetwassing door Jezus bij de discipelen? Was dan ook de voeten van de kinderen en vertel ondertussen wat Jezus daarmee bedoelde. Hoewel dit wat meer voorbereiding kost, komt de geschiedenis echt tot leven. Beelden blijven vaak langer hangen dan woorden.

Afronding | 25-03-2024

Veel jeugdwerk stopt zo rond de Pasen. Heb je al nagedacht over een goede afronding?

Tip: vraag jouw doelgroep bijvoorbeeld naar hun mooiste moment en laat ze dat opschrijven. Deel die momenten op de weekbrief van jouw gemeente of in de kerkapp. Laat op die manier iets zien van de vrucht van het jeugdwerk. Veel daarvan is onzichtbaar voor de gemeente, op deze manier breng je dat voor het voetlicht.

Samenwerking | 11-03-2024

Hoe vaak ontmoet jij jeugdleiders bij jou uit de buurt? Vaak kan je veel van elkaar leren, ook al zit je in een andere kerk. De vragen en uitdagingen zijn hetzelfde en je kan elkaar bemoedigen en inspireren.

 

Tip: zoek deze week eens een jeugdleider op uit een andere kerk in je stad of dorp. Deel je ervaringen, stel je vragen en bid met elkaar.

Lijdenstijd | 26-02-2024

De Lijdenstijd is inmiddels begonnen. De tijd waarin we toeleven naar Goede Vrijdag en Pasen. Vanouds ook een tijd van inkeer en vasten.

 

Tip: bedenk met jouw groep kinderen, tieners of jongeren een challenge om te vasten. Deel met elkaar hoe het gaat, waar ze tegenaan lopen en houd vooral het doel voor ogen; stilstaan bij het kruis en de opstanding van Jezus.

Preekschrijfkaarten | 12-02-2024

Hoe betrek je kinderen echt bij de eredienst? En hoe houd je ze actief betrokken tijdens de preek?
 

Tip: ontdek de HGJB-Preekschrijfkaarten. Hiermee willen we zowel jonge, als oudere kinderen uitdagen actief bezig te zijn met de preek. Elke kaart is dan ook heel afwisselend en maakt gebruik van verschillende opdrachten. De kaarten zijn zo gemaakt dat ze al snel passen bij de preek.

 

Op de HGJB-Preekschrijfkaarten is het visuele aspect heel belangrijk. Daarom is er altijd genoeg te zien én te beleven op de kaart. Door pictogrammen te gebruiken, kunnen ook de allerjongsten de kerkdienst volgen.

 

Download gratis de HGJB-Preekschrijfkaarten.

Mentorschap | 29-01-2024

Jongeren uit de gemeente hebben ouderen nodig om zich aan op te trekken, zich aan hen te spiegelen. We kunnen in de gemeente niet zonder elkaar. Een mooie uitdagende manier om dit vorm te geven, is via mentorschap. Zoals Paulus een mentor was voor Timotheüs, zo zouden ouderen in de gemeente met jongeren op kunnen lopen.

 

Tip: Bedenk of dit kan in jouw gemeente. Begin hierin klein. Deel voorbeelden als het mentorschap werkt, dat inspireert andere gemeenteleden om ook mee te doen. Zorg er als jeugdleider voor dat je jong en oud aan elkaar verbindt. Dit gaat niet alleen om geloofsvragen, maar ook om spontane ontmoetingen, leuke activiteiten of gezamenlijke hobby’s die een oudere met een jongere samenbrengt.

Goede voornemens | 15-01-2024

Goede voornemens, de een heeft ze en houdt zich er na een paar weken niet meer aan. De ander heeft ze niet maar gaat op dezelfde voet verder.

 

Tip: schrijf twee goede voornemens op met betrekking tot jouw jeugdwerk. Deel deze voornemens in de groepsapp van de catechese of tijdens een vergadering van de jeugdraad. Plan ook een moment om er samen op te reflecteren. Bemoedig elkaar dit jaar om met passie en geloof je in te zetten voor de kinderen, tieners en jongeren van de gemeente.

Intergeneratieve ontmoeting | 18-12-2023

Misschien denk je weleens; wat zou het tof zijn om de ouderen en de jongeren van de gemeente eens wat meer te verbinden. In Titus 2:3-6 lezen we dat het goed is als de ouderen de jongeren voorgaan in het naleven van Christus. Door de jongeren en de ouderen te verbinden wordt de drempel kleiner en groeit er mogelijk meer contact tussen beide doelgroepen. Erg waardevol voor de gemeente!

 

Tip: Deel de clubavond eens wat anders in en verdeel de groep in twee- of drietallen. Deze twee- of drietallen koppel je vervolgens aan (eenzame) ouderen binnen de kerkelijke gemeente. Laat de jongeren een avondje bij hen op bezoek gaan.

 

Eventueel plan je wat later op deze bezoekavond een moment in om de club toch nog even te verzamelen en te ontmoeten. Hier kan je dan ook de bezoekjes evalueren en met elkaar verder praten over dit onderwerp.

Vraag van jongeren | 04-12-2023

Ontdek hoe jij de jongeren kan helpen. Natuurlijk is het een efficiënte manier om in gesprek met de jongeren te gaan. Maar een enquête kan soms juist extra drempelverlagend zijn! Ook is een enquête een makkelijke en snelle manier om te ontdekken hoe de jongeren over een onderwerp denken.

 

Tip: laat de jeugdgroep eens een enquête invullen! Je kunt denken aan vragen als; ‘welk onderwerp houdt jou de laatste tijd bezig en zouden we kunnen behandelen tijdens de catechisatie/club?’ Of ‘Wat mis je in de gemeente?’ ‘Zou jij willen helpen binnen de gemeente, en zo ja; op welke plek?’
 

 

Door een beter beeld te krijgen van wat er leeft in je jeugdgroep kan je daar later zelf weer op anticiperen. De onderwerpen die je aangereikt krijgt, kan je natuurlijk invoegen in je (club)programma. En de persoonlijke opmerking die je eventueel hoort, kan je handvat zijn voor een dieper gesprek met een jongere. Een waardevolle (en handige!) manier om de stem van de jongeren te verstaan.

Thema-avond | 20-11-2023

Het is goed om maatwerk te leveren in het jeugdwerk. De leeftijden zijn vaak gesplitst, met onderwerpen die voor hen relevant zijn. Maar het kan goed zijn om dat eens bij elkaar te zetten op een gezamenlijke avond!

 

Tip: organiseer eens een thema-avond over een belangrijk onderwerp en vraag binnen de gemeente of iemand daar iets over wil vertellen. Denk aan hot topics als: kinderdoop, belijdenis doen of avondmaal. Vaak zijn dit onderwerpen waar jongeren veel vragen over hebben, maar geen duidelijk antwoord op kunnen vinden (binnen hun eigen gemeente). Maak het op deze manier bespreekbaar.

Jongeren en de eredienst | 06-11-2023

Kinderen en jongeren ervaren regelmatig een betrokkenheidsprobleem in de gemeente: ze zeggen dat het niet over hen gaat en hebben het idee dat ze passief zijn bij de verschillende onderdelen van de liturgie. 

  

De liturgie in de kerk verloopt vaak op dezelfde manier – en veel onderdelen hebben een goede reden om te gaan zoals ze gaan. Deze reden is echter lang niet altijd bekend. Weten jongeren bijvoorbeeld waarom de dominee een toga draagt en waarom de votum en groet wordt uitgesproken? En weten zij waarom de zegen zo bijzonder is? 

  

Tip: ondertitel de verschillende onderdelen voor de jongeren, zodat zij het belang hiervan leren begrijpen! Dit kan door bijvoorbeeld een avond over de eredienst te houden

Extra: In gesprek over Israël | 09-10-2023

Een extra tip voor jou. We bieden materiaal om met tieners en jongeren in gesprek te gaan over de oorlog in Israël.

 

Totaal onverwacht is Israël op 7 oktober opnieuw in een vreselijke oorlog verzeild geraakt. Vanuit Gaza werd door de Palestijnse terreurorganisatie Hamas met een rakettenregen dood en verderf gezaaid onder Israëlische burgers. Onder de dodelijke slachtoffers zijn 250 deelnemers aan een festival, onschuldige mensen die bezig waren te genieten van het leven.

 

Tip: de verhalen en beelden over het geweld van Hamas in Israël roepen veel emoties los. Wat moeten we daarmee? Hoe geven we ruimte aan onze gevoelens? Het roept herinneringen op aan de aanslag van de IS in Parijs van september 2015. Gedachten die toen opkwamen, zijn er ook nu. Het verschil is dat het allemaal verder weg lijkt. Aan de andere kant voelen we ons als kerk bijzonder verbonden met Israël. Daardoor komt het tegelijkertijd ook weer dichterbij.

 

Om met de tieners en jongeren hierover in gesprek te gaan, hebben we werkvormen ontwikkeld. Deze zijn gratis te downloaden.

Oog voor het individu | 09-10-2023

hHoe goed ken jij jouw jongeren? Het kan zo maar zijn dat je net met een nieuwe groep gestart bent, bijvoorbeeld als clubleider of catecheet. Je doet kennismakingsspellen om elkaar wat beter te leren kennen. Dit is zeker een aanrader voor als de groep nieuw samengesteld.

 

Tip: het is goed om oog te hebben voor het individu. Zorg ervoor dat je, zeker nu aan het begin van het seizoen, ook elke jongere even individueel spreekt. Dat kan als je dat meisje even aanspreekt voor de dienst, of die jongen tegenkomt in de supermarkt. Je kan ook afspreken als catecheten om een avond te vullen met mentorgesprekken. Hierin hoor je net wat meer over de achtergrond, familie en vragen van die tiener. Misschien juist iets, wat diegene niet in de grote groep deelt maar voor jou wel fijn is om te weten. Je kan er gedurende het seizoen nog eens op terugkomen

Bijbellezen | 25-09-2023

De leesvaardigheid gaat achteruit, dat is een groot probleem in de maatschappij. In het onderwijs wordt hier steeds meer aandacht aan gegeven, in de kerk is het ook belangrijk om dat te doen. Ook het bijbellezen gaat namelijk achteruit!

 

Tip: organiseer een avond voor jouw doelgroep over bijbellezen. Bespreek met elkaar aandacht aan de vraag waarom bijbellezen zo belangrijk is. Laat de jongeren ook aan elkaar tips geven om in de Bijbel te gaan lezen. Denk daarin actief mee. Kun je bijvoorbeeld met elkaar een leesplan doen en hier een aantal keer in de week op terugkomen? Accountability, elkaar scherp houden, helpt om door te zetten!

Digitale samenleving | 11-09-2023

De samenleving verandert en wordt steeds meer digitaal. Dit biedt mogelijkheden, maar er zijn ook bedreigingen voor jongeren. Om die reden is de digitale samenleving ook een beleidsthema van de HGJB.

 

Tip: De vorige tip die gekoppeld was aan het beleidsplan, ging over verbinding maken met jongeren. Verbinding en betrokkenheid gaan vaak hand in hand. De digitale kant van de kerk biedt een mooie kans om jongeren in te zetten. Zij zijn namelijk vaak erg digitaal vaardig. Zijn er in jouw gemeente mogelijkheden om jongeren meer in te schakelen bij de digitale communicatie van de gemeente?

Gebed | 31-08-2023

Verschillende activiteiten worden opgestart en er wordt van alles geregeld. Misschien zoek je nog vrijwilligers, ben je tieners aan het benaderen voor een startactiviteit of zoek je nog naar een geschikte kinderwerkmethode.

 

Tip: Vergeet in alles wat in de startblokken gezet wordt, niet het allerbelangrijkste: gebed! Gebed voor je medejeugdleiders, voor de kinderen, tieners en jongeren, en voor hun ouders. Neem met elkaar uitgebreid de tijd om te bidden voor het komende seizoen. Schrijf concrete gebedspunten op en herhaal die door het jaar heen.

 

We wensen je veel zegen in dit seizoen. Weet je gesterkt door onze Heere Jezus die Zijn koninkrijk bouwt, waar jij een steentje aan bij mag dragen.

Evalueren | 12-06-2023

De evaluatie van het afgelopen jeugdwerkseizoen is een belangrijk moment. Alleen is het vaak moeilijk om te bedenken waar je het over moet hebben tijdens zo’n moment. Hoe houd je een helicopterview? En hoe voorkom je dat de evaluatie verandert in het bespreken van een aantal praktische randzaken?

 

Tip: Vul de HGJB-Jeugdwerkscan in met alle jeugdleiders. Zo krijg je op een makkelijke manier overzicht van hoe het jeugdwerk ervoor staat. Leg de resultaten naast elkaar, komen deze overeen? Zijn er nog actiepunten waarmee jullie het komende seizoen aan de slag moeten?

Geloofsopvoeding | 30-05-2023

Geloofsopvoeding is een beleidsthema van de HGJB. Dit is afgelopen jaren ingewikkelder geworden. Ouders en jeugdwerkers worden geconfronteerd met nieuwe vragen waarop vanuit de kerk niet zomaar antwoord gegeven kan worden. De vraag is of de verbinding tussen kerk en opvoeders op dit gebied nog sluitend is.

 

Tip: Lees Deuteronomium 6:1-9 eens door. God geeft hier de opdracht om kinderen te onderwijzen in het geloof. Vergeet niet dat het werk wat jij doet in opdracht van God is, houd dat als focus!

Diaconale bewustwording | 15-05-2023

’Kerk-zijn is als een 4×4 auto. Niet bedoeld voor de gebaande wegen maar juist voor plekken waar je met een gewone auto niet snel komt. Dwars door de modder, ploeteren soms.’ Het is een citaat van ds. Alberto Castro uit Costa Rica. Voor hem is dat een harde realiteit. Hij werd geroepen uit zijn comfortabele kerk om in de gevaarlijkste wijken van San José over Jezus te vertellen. Nu, jaren later, zijn er 11 projecten in de stad waar kinderen maaltijden krijgen, vrouwen met drugsproblematiek opgevangen worden en tienermeiden weer een thuis krijgen.

 

Tip: Welke metafoor past bij jouw kerk? Denk met elkaar na over hoe je de diaconale bewustwording in jouw gemeente kan vergroten. Kijk voor meer inspiratie op diaconaalproject.nl

Steun de HGJB

Het werk van de HGJB heeft impact op jongeren en hun gemeenten. Gelooft u ook dat jongeren voor hun behoud Christus nodig hebben en dat Gods Koninkrijk doorbreekt wanneer zij hun houvast vinden in Hem? Verras ons met uw financiële steun, zodat wij ons werk onverminderd voort kunnen zetten.

 

Welkom bij de HGJB

Prins Bernhardlaan 1

3722 AE Bilthoven

030 - 228 54 02

 

ma, di en do: 9.00-16.00 uur

wo en vr: 9.00-13.00 uur

 

info@hgjb.nl

 

Bekijk hier onze veelgestelde vragen

 

NL 35 RABO 0308 316 835 (voor giften)

NL 50 INGB  0000 398 081 (voor facturen)

 

RSIN 00.26.12.513

KvK 40479532

Blijf op de hoogte

Wil je 1 à 2 keer per maand belangrijke updates, inspiratie, tips, actuele aanbiedingen of uitnodigingen in je mailbox ontvangen?

© 2024 HGJB, alle rechten voorbehouden - Privacy