fbpx
Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Pittig dilemma

Een dickpic: send, share of delete?

Je krijgt een ‘dickpic’* van een klasgenoot of een foto met de borsten van een meisje uit je team toegestuurd. Send, share of delete?

 

‘Ah joh, doe maar gewoon’. Dat zal ‘t advies van veel mensen zijn. Maar is het sturen van dit soort foto’s wel gewoon?

 

Oké, stel je deze situatie eens voor. Een jongen hoorde van een vriend dat hij wel eens foto’s krijgt van meiden die een deel van zichzelf laten zien: ‘Super spannend joh, ik kan wel wat doorsturen’. Dat had die vriend gedaan en de jongen was er helemaal ondersteboven van geweest. Achteraf had hij er wel een naar gevoel over: ‘Is dit wel goed? Wat zou dat meisje ervan vinden?’ En nu vraagt zijn eigen vriendin ook nog om een foto van hém; en dan niet van z’n hoofd, maar van zijn buikspieren en misschien wel meer.

 

Misschien herken je dit wel; heb je zelf een foto gemaakt of is er iets gedeeld in een groepsapp. Weet je, als er zoiets gebeurt, dan geef je jezelf of de ander letterlijk bloot. Je geeft iets bloot van wat God mooi gemaakt heeft. In het paradijs was dat heel tof, maar sinds de zondeval is het iets waar Adam en Eva zich voor schaamden. Gelukkig is er de ruimte om het te delen in een huwelijk, zoals God het bedoeld heeft. Maar is het ook bedoeld voor een foto die in twee seconden bekeken wordt? Nee. Jij bent mooi gemaakt; dat hoef je niet te bewijzen met een intieme foto. En krijg je een keer ruzie met die ander? Dan krijg je spijt van die foto, die misschien zomaar uit wraak wordt doorgestuurd in een klassenapp. Werk daar niet aan mee en durf voor optie drie te gaan: delete. Dat kan ook nog als je jezelf voor je hoofd slaat dat je hierin mee bent gegaan. Geef in plaats van een intieme foto eens een echt compliment aan je vriend(in). Gewoon doen! ?

 

 * een dickpic is een foto van een mannelijk geslachtsdeel.

Pittige vragen over liefde enzo

In deze rubriek behandelen we vragen over liefde, relaties, seksualiteit, gender, geaardheid en alles wat daarbij komt kijken.

Door: Christiaan Trommel

Jongerenwerker bij de HGJB

 

Deze tekst komt uit Pit 1, jaargang 10.

Meer weten?

Luister naar de podcast JONG (Jongeren Onderweg Naar God). Samen gaan we opzoek naar wat de Bijbel zegt en gaan we moeilijke vragen niet uit de weg.

Welkom bij de HGJB

Prins Bernhardlaan 1

3722 AE Bilthoven

030 - 228 54 02

 

ma, di en do: 9.00-16.00 uur

wo en vr: 9.00-13.00 uur

 

info@hgjb.nl

 

Bekijk hier onze veelgestelde vragen

 

NL 35 RABO 0308 316 835 (voor giften)

NL 50 INGB  0000 398 081 (voor facturen)

 

RSIN 00.26.12.513

KvK 40479532

Blijf op de hoogte

Wil je 1 à 2 keer per maand belangrijke updates, inspiratie, tips, actuele aanbiedingen of uitnodigingen in je mailbox ontvangen?

© 2024 HGJB, alle rechten voorbehouden - Privacy